2016 m. vasario 14 d., sekmadienis

BEAUTY ALPHABET. AHA ACIDS


You can read this article in English here.

Labas!

Pakalbėkim apie grožio dalykus ir dalykėlius. Tyrimai rodo, kad vidutinė šalies moteris kasdien naudoja apie 2-5 kosmetikos priemones. Ką jau kalbėti apie tai, kad parduotuvėse tuo pat metu atsiranda dešimtys naujovių. Tiesa, šiandien mums tai taip įprasta, kad nė nekyla klausimų, ką reiškia kai kurie pavadinimai ar terminai. Taigi pasiaiškinkim, kas yra kas kosmetikos žodyne.

A - tai AHA arba Alfa hidrokslinės rūgštys - šiandien labai populiarus ir daugelio gamintojų mėgstamas ingredientas, kurį dažniausiai sutinkame įvairiuose veido priežiūros priemonėse - prausikliuose, šveitikliuose, losjonuose, serumuose ir kt.  Šios dažnai rekomenduojamos probleminės ir riebios odos priežiūrai, taip pat ir pirmųjų senėjimo požymių prevencijai. O kas tos AHA ir kaip jos veikia?

Iš tiesų, po ilgu cheminę formulę menančiu pavadinimu slepiasi ne kas kita kaip rūgštys, kurių gausu vaisiuose ir ne tik juose. Dažniausiai citrusiniuose, tačiau drauge ir obuoliuose, mėlynėse, cukranendrėse, o be vaisių dar ir piene. Tiesa, šiandien alfa hidroksilinės rūgštys būna dvejopos - tiek natūralios, tiek sintetinės kilmės. Jų taip pat yra skirtingų rūšių, iš kurių dažniausiai kosmetikos priemonėse sutinkamos: salicilo, glikolio ar pieno rūgštys.

Šios rūgštys pasižymi gana dideliu skvarbumu. Jos geba įsiskverbti į paviršinius odos sluoksnius ir atskirti jos paviršiuje susikaupusias nebegyvas suragėjusias ląsteles, kurios neretai trukdo odai įsisavinti reikalingą drėgmę ir maistines medžiagas.  Ne gana to, AHA rūgštys pasižymi dar viena odai itin naudinga savybe pritraukti ir sulaikyti drėgmę. 

Dėl šių savybių AHA padeda paspartinti odos atsinaujinimo procesą ir taip kovoti su pirmaisiais senėjimo požymiais - smulkiomis raukšlelėmis, pigmentinėmis dėmelėmis, taip pat atsikratyti odos papilkėjimo ir kitų nuovargio ženklų. Dėl tų pačių savybių šios rūgštys naudingos ir riebios bei probleminės odos priežiūrai - mat dažnai dėl sparčiai vykstančių odos atsinaujinimo procesų ir perteklinės sebumo gamybos oda nespėja natūraliai pašalinti nebegyvų ląstelių ir riebalų pertekliaus, o šie kaupiasi porose sudarydami sąlygas inkštirams ir spuogams atsirasti.

Dar prieš kurį laiką dažniau naudotos grožio salonuose, šiandien AHA rūgštys lengvai prieinamos naudoti namuose. Tiesa, kur kas mažesnės koncentracijos. Paprastai naudoti namuose skirtose kosmetikos priemonėse jų koncentracija siekia apie 1-2 proc., kartais iki 5 proc. To pakanka norint gauti laukiamą efektą ir pastebimą rezultatą nekeliant pavojaus pažeisti odą.

Sakoma, kad silpnesnės koncentracijos AHA rūgščių turinčias priemones galima naudoti kasdien, tuo tarpu didesnės koncentracijos rekomenduojama naudoti rečiau - apytiksliai kartą per kelias savaites. Dėl šveičiamojo poveikio šios natūraliai plonina paviršinį odos sluoksnį, todėl oda gali tapti jautresnė ir lengviau pažeidžiama kenksmingų saulės spindulių. Be to, oda natūraliai atsinaujina per vidutiniškai 28 dienas, tad per dažnai naudojant šveičiamąsias priemones, ne tik chemines, bet ir įprastas, galima rimtai pakenkti odai.

Asmeniškai, esu išbandžiusi keletą AHA rūgščių turinčių veido prausiklių, o tarp mano mėgstamiausiu ir jų pagrindu pagamintas enziminis šveitiklis.

Kalbant apie prausiklius, bene geriausia tokių prausimo priemonių savybė tai, jog šie išties efektyviai nuvalo odos paviršių šios nė kiek nesausindami ir drauge neleisdami porose kauptis nešvarumams. Tuo tarpu kalbant apie šveitiklius, savąjį iš Starskin mielai naudoju kaskart, kai pajuntu, jog oda apsunkusi ir nebe tokia skaisti.

Lyginant su įprastais šveičiamųjų dalelių pagrindu pagamintais šveitikliais, šis padeda itin greitai pasiekti norimą rezultatą - tarsi nutirpdo papilkėjusį suragėjusių odos ląstelių sluoksnį, palikdamas šią pastebimai glotnesnę ir skaistesnę jau po pirmo naudojimo. (Aš visiškai rimtai). Tiesa, savo kailiu esu patyrusi ir tai, kas nutinka, kai tokį šveitiklį naudoji per dažnai. Mano atveju, oda pastebimai išsausėjo, tad teko imtis intensyvesnių priemonių jai pamaitinti ir atstatyti natūralų odos balansą. Dabar rūgštinį šveitiklį renkuosi ne dažniau nei kartą per savaitę, paprastai vidutiniškai kas kelias savaites, kai pajuntu, jog jau metas padėti odai atsinaujinti :).

2 komentarai:

  1. Sakykite, o kur jus perkate Starskin sveitikli? Nes asLietuvoje nesu maciusi..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveika, Rasa, Starskin kosmetikos Lietuvoje randu Douglas parduotuvėse. Mano mėgstamiausia - šveičiamoji kempinėlė: https://www.douglas.lt/katalogas/starskin-glowstar-foaming-peeling-protection-puff/

    AtsakytiPanaikinti