2017 m. vasario 28 d., antradienis

RIEŠUTAI PLAUKAMS. SCHWARZKOPF PROFESSIONAL BC BRAZILNUT PRODUKTŲ APŽVALGA


Iki šiol mano pažintis su bertoletijų, arba kitaip braziliškais, riešutais apsiribojo vien tuo, jog tai dideli ir skanūs riešutai, kurių keletas kartas nuo karto pasitaiko brangesniuose riešutų ir džiovintų vaisių užkandžių pakeliuose. Tiesą sakant, iki šios dienos man nė nekilo mintis pasidomėti jų maistinėmis savybėmis, ką jau kalbėti apie įtaką grožiui. Mat nė netoptelėjo, kad greta išliaupsintų makadamijų ar arganų kosmetikos gamintojai naudoja ir šį produktą. Ir vis tik, naudoja - būtent bertoletijų aliejumi praturtinta ir nauja "Schwarzkopf Professional" plaukų priežiūros produktų linija "Oil Miracle". 

Kas tos bertoletijos? 



Esu tikra, kad šiuos riešutus pažįstate ir jūs. Bent jau iš matymo tai tikrai. Jei teko ragauti, greičiausiai pastebėjote, jog bertoletijos kur kas riebesnės už savo giminaičius migdolus ar kitus panašius riešutus - vos perkandus susidaro įspūdis, kad valgai aliejaus primirkusį riešutą, kuris dar ir palieką riebų pėdsaką ant odos. Iš tiesų - bertoletijos labai riebios, maistingos, taigi ir kaloringos. Pasirodo, 100 g šių riešutų yra daugiau kaip 650 kalorijų (ir net 66 g riebalų), o tai sudaro beveik pusę moteriai rekomenduojamos paros kalorijų normos. Be to, bertoletijos turi neįtikėtiną kiekį seleno - 100 g - apie 1920 mcg, kas yra 20 kartų daugiau nei rekomenduojama paros norma. Taigi, norint gauti pakankamą kiekį seleno pakanka suvalgyti vos kelis braziliškus riešutus. 

Kalbant apie šios rūšies riešutų poveikį grožiui, jie savo sudėtyje turi ypatingą užtaisą - tai seleno ir vitamino E derinys, drauge praturtintas ir gausybe mineralų bei omega riebiųjų rūgščių. Visų pirma, šios medžiagos žinomos, kaip stiprūs antioksidantai, kurie padeda kovoti su laisvųjų radikalų ir kitų organizmą atakuojančių toksinų poveikiu, taigi ir sulėtinti senėjimo procesus. Be to, selenas ypač naudingas plaukų, odos ir nagų grožiui. 

Intensyvi pagalba plaukams

Bertoletijų aliejus yra nepamainoma pagalba plaukams - ypač išsausėjusiems ar iškamuotiems žiemos šalčių. Dėl riebiųjų rūgščių, mineralų ir vitaminų gausos šis aliejus veikia kaip natūralus drėkiklis ir atlieka apsauginę funkciją - t. y. saugo drėgmę ir maistines medžiagas giliai plauko viduje, taip padėdamas atkurti ir palaikyti pažeistą drėgmės pusiausvyrą.

Drauge jame esantys stiprūs antioksidantai padeda sumažinti teršalų žalą, o kartu iš dalies neutralizuoti ir kenksmingą saulės spindulių poveikį, dėl kurių susidarantys laisvieji radikalai ne tik sausina, bet ir sendina plaukus. Be to, kaip ir daugelis natūralių aliejų, šis taip pat veikia kaip natūralus minkštiklis, suteikiantis plaukams daugiau elastingumo ir minkštumo, taigi, galima sakyti, padedantis išvengti jų lūžinėjimo - dažnos plaukų išsausėjimo pasekmės.

"Schwarzkopf Professional BC Brazilnut" - pirmas žvilgsnis

"Schwarzkopf Professional BC Brazilnut"- tai vos šių metų pradžioje pasirodžiusi nauja profesionali plaukų priežiūros produktų linija, kurios ypatingas ingredientas - braziliškų riešutų arba bertoletijų aliejus. Nors į mano rankas pateko tik šampūnas ir purškiamas nenuplaunamas pienelis, šią liniją sudaro ir daugiau produktų - tai intensyvaus poveikio kaukė, taip pat salonuose naudojamos intensyvaus poveikio kapsulės.

Pasak gamintojų, tai profesionali linija, tinkanti visų tipų plaukams, taip pat ir dažytiems, nes padeda ne tik išsaugoti, bet ir išryškinti plaukų spalvą bei blizgesį. Tiesa, kitaip nei įprastų"Schwarzkopf" produktų, šios linijos priemonių galima rasti tik grožio salonuose ir partnerių parduotuvėse (šampūno kaina - 10,85 Eur, nenuplaunamo purškiamo pienelio - 26 Eur, kaukės - 17,95 Eur).

Pirmasis įspūdis ir pirmoji mintis, šovusi man į galvą, kai atidariau produktų dėžutę, buvo kaip profesionaliai atrodo. Iš tiesų, kaip iš salono.

Tolesnė pirmoji pažintis su šiais produktais tik sustiprino įspūdį. Visų pirma - kvapas. Man jis primena būtent tą, kurį užuodi grožio salone, kai kirpėjas ar kirpėja išplauna plaukus ir palepina profesionalaus poveikio kauke. Tokį, kurį užuodžiant tiesiog atsipalaiduoji ir jautiesi graži. Kalbant apie patį aromatą, šis kiek salsvas, jame vos juntamos gėlių žiedų natos, nors šiuo atveju mano uoslė gali ir apgauti. Asmeniškai man šis kvapas šiek tik primena rožių vandenį ar veikiau rožėmis kvepiantį kremą.


Antra, profesionalų įspūdį sukuria ir produkto pakuotės. Ypač nenuplaunamo pienelio, kuris patalpintas sunkiame stikliniame flakone su purškikliu, panašiame į tokius, kokiuose būna kvepalai. Kita vertus, mano manymu pats pakuotės dizainas kiek senoviškas, ypač kai šiandien pasaulis kraustosi iš proto dėl grynų minimalistinių formų. Šiokį tokį minusą turi šampūno pakuotė - ji su atsukamu dangteliu, o tai nelabai patogu prausiantis duše, ypač, kai jame, kaip pas mane, nėra tos mažytės lentynėlės prausimosi reikmenims sudėti. Tačiau juk produktus vertiname ne dėl jų pakuočių, o to, kas jų viduje, tiesa?

Žvilgsnis į vidų. Sudėtis

Iki pradėjus lauktis, turiu pripažinti, produktų sudėtis man ne itin rūpėjo. Užtekdavo paskaityti apie pagrindines veikliąsias medžiagas ir jų poveikį. Tačiau dabar produktų etiketes skaitau kur kas atidžiau ir mielai pasigilinu į ne visada lengvai suprantamų pavadinimų reikšmę. Taigi, ne išimtis ir šįkart.


Kaip įprasta absoliučiai daugumai šampūnų, kondicionierių ir kitų kūno priežiūros priemonių, šiuo atveju didžiąją dalį jų sudėties sudaro vanduo. Šampūno sudėtyje po jo rikiuojasi putojančios ir valomosios medžiagos -  natrio laureto sulfatas ir kokamidodropilo betainas, dar naudojamas kaip produkto klampumą reguliuojanti medžiaga. Nors, pasak gamintojų, pagrindinė šios linijos sudedamoji dalis yra bertoletijų aliejus, iš tiesų sudėtyje pirmiau rikiuojasi saulėgrąžų sėklų aliejus, itin dažnai naudojamas įvairiuose madinguose aliejais praturtintuose produktuose (nes pigesnis, nors tikrai ne blogas). Bertoletijų aliejus šampūno sudėtyje užima 8 vietą po pantenolio, o po jo toliau ir suskystintas keratinas - baltymas, žinomas kaip veiksmingas plaukų stipriklis. Sudėtyje taip pat yra ir glicerino bei ricinų aliejaus.

Pienelio sudėtyje taip pat pirmąją vietą užima vanduo, toliau - dimetikonas - silikono pagrindo ingredientas, sukuriantis apsauginę plėvelę (galintis alergizuoti odą), klampumą reguliuojanti medžiaga dimetilakrilamidas, bertoletijų aliejus. Purškiamo pienelio sudėtyje taip pat yra citrinų rūgšties, suskystinto keratino, linalolio - suteikiančio malonų gėlišką aromatą (cha, mano uoslė vis tik neapgavo) ir kitų medžiagų. Šiek tiek labiau pasigilinus į pienelio sudėtį, nesunku pastebėti, jog jame netrūksta apsauginę plėvelę kuriančių ingredientų, kurie padengia plauko paviršių ir sudaro storesnių, tankesnių bei glotnesnių plaukų pojūtį. Kai kurios iš šių medžiagų laikomos kenksmingomis, tačiau tai labiau galioja sąlyčiui su oda, mat jos linkusios kimšti poras ir trukdyti odai kvėpuoti.

Atvirai kalbant, kitokios - t. y. natūralios sudėties aš ir nesitikėjau. Kai kalbame apie profesionalaus naudojimo produktus, ne paslaptis, kad jų vertė nukreipta į greitai juntamą ir akivaizdų poveikį - t. y. taip laukiamą, pavyzdžiui, puresnių, storesnių ar minkštesnių plaukų efektą, kuris taip greitai ir taip veiksmingai gali  būti pasiekiamas tik chemijos pagalba.

Patirtis ir įspūdžiai



Kitaip nei daugelis mano naudotų ar bandytų šampūnų, šis išsiskiria keliomis savybėmis. Pirma savo išvaizda - jis skaidrus, o skaidrių šampūnų šiandien rinkoje ne tiek ir daug. Antra - gana intensyviu salstelėjusiu kvapu, kuris, kaip jau minėjau, primena grožio saloną ir dar šiek tiek rožių vandenį. Be to, kitaip nei populiarūs parduotuvėse siūlomi šampūnai, pastarasis kiek kitaip putoja. Trenkant plaukus, šio šampūno puta ne tokia standi, o veikiau išlieka labai švelni, gal net kiek skystoka. Nepaisant to, jis putoja puikiai - ne taip kaip ekologiški ar natūralūs šampūnai, kurie veik visai neputoja.

Kas man labai patiko plaunant plaukus šiuo šampūnu, tai jog jis nesuvelia trenkamų plaukų, kaip dažnai nutinka su daugeliu kitų šampūnų. Galima sakyti, po jo net nelabai reikia kondicionieriaus, kurio šįkart sąmoningai atsisakiau norėdama įsitikinti tik šios linijos produktų veiksmingumu.

Nors man visada patinka bandyti produktus su aliejais, jų šiek tiek prisibijau dėl kelių priežasčių. Pirma, dėl to, jog mano plaukai linkę gana greitai riebaluotis. Antra, aliejai linkę apsunkinti ir nusvarinti plaukus, kas taip pat nėra itin laukiamas efektas, kai negali pasigirti vešliomis ir storomis kasomis. Tiesa, šįkart efektas mane maloniai nustebino. Nepaisant sudėtyje esančių aliejų, šampūnas palieka labai malonų švarių ir lengvų plaukų pojūtį, kas mano manymu yra jo privalumas.

Laikantis gamintojų rekomendacijų, drėgnus rankšluosčiu nusausintus plaukus reikėtų palepinti nenuplaunamu pieneliu. Tiesa, nors šis purškiamas ir dėl to turėtų būti itin paprastai naudojamas, aš vis tik jį pirmiau purškiau į delną ir tik tuomet pirštais paskirsčiau plaukuose.


Mano manymu taip produktą galima naudoti taupiau, ypač turint omenyje, kad šis tikrai nepigus. Mano ilgio (o tai yra maždaug iki pečių) plaukams pakako vos dviejų papurškimų, kai purkšdama tiesiai ant plaukų būčiau sunaudojusi bent jau 4-5. Tiesa, pastebėjau, kad purkštukas gana "taiklus" - t. y. jį spustelėjus išpurškiama gana siaura srovelė, o ne lengva dulksna, tad  purškiant tiesiai ant plaukų turėtų būti atitinkamai sunkiau tolygiai paskirstyti produktą. Galiausiai naudojant rankomis patogiau užtikrinti, jog pieneliu nebus įtrinama ir galvos oda, kas bet kokių kondicionierių atveju tik padidina plaukų riebalavimąsi.

Baigusi grožio procedūras, kaip visada, leidau plaukams natūraliai pradžiūti, o vėliau jau tik šiek tiek drėgnus baigiau džiovini džiovintuvu. Turiu pasakyti, kad galutiniu rezultatu likau labai patenkinta.

Plaukai iš tiesų labiau blizga, atrodo minkštesni ir glotnesni. Nežinau ar dėl džiovintuvo, ar dėl šių priemonių, man susidarė įspūdis, jog plaukai tapo šiek puresni, tarsi turėtų daugiau apimties. Ir šis efektas labai malonus akiai, mat kitaip nei daugelio purumo suteikiančių priemonių atveju, plaukai neatrodo tiesiog netvarkingai išpūsti. Juos liečiant veikiau susidaro įspūdis, jog kiekvienas plaukas šiek tiek storesnis - galbūt kaip tik dėl apsauginės plėvelės efekto.

Beje, šis efektas mane nustebino ir tuo, jog išliko ilgiau nei tikėjausi. Paprastai toks purumas mano atveju trunka vos keliolika minučių arba iki tol, kol žengiu pro namų duris. Šįkart kelias valandas klaidžiojusi po parduotuves, o lauke tuo metu purškė nemaloni dulksna, ir grįžusi namo maloniai nustebau. Plaukai tebebuvo tokie pat stori. Be to, puikiai išlaikė savo pradinę formą ir neišsidraikė į visas puses. Net buvo gaila surišti juos į uodegą.

Galiausiai, kad galėčiau viską apibendrinti, nusprendžiau savo įspūdžius pataupyti kitai dienai. Šiuo metu stengiuosi plaukus plauti kas antrą dieną, tad ir šampūnus vertinti pagal tai, kaip šie atrodo po dienos. Ir turiu pagirti. Kitą dieną plaukai atrodė išties gerai - taip gerai, jog nereikia jų slėpti surišta uodega ar kuodeliu, kaip kartais nutinka pasirinkus netinkamą šampūną.

Taigi, apibendrindama galiu pasakyti, jog ši produktų linija man paliko gerą įspūdį. Smagu, kai tiesiog namuose galiu pasilepinti profesionaliais produktais, su kokiais susitikti tenka tik apsilankius pas kirpėją. Dar smagiau, kad vos po vieno trinkimo galima pastebėti ir pasidžiaugti matomais rezultatais, kurie išlieka ilgiau nei iki susidūrimo su lietuvišku oru.

P. S. sakydami apie ilgai išliekantį kvapą, gamintojai nemelavo. Dar vėlų vakarą jutau, kaip plaukai kvepia tuo grožio salono aromatu.

Taigi, jei tik turite galimybę įsigyti ir išbandyti, siūlyčiau nepraleisti progos.

1 komentaras:

  1. Anonimiškas2017-06-06 16:04

    Reiks pabandyti, labai geras aprašas, tik šalia rekomenduoju pavartoti seleną iš vidaus, man labai padėjo nuo plaukų slinkimo. kartu manau su šia priemone iš vis būtų super! Beje aš gėriau Bio-Selenium + Zinc.

    AtsakytiPanaikinti